📰 Wanneer beginnen we?

Privacybeleid

Ons verdienmodel berust op abonnementen en giften. Wij streven naar een rechtvaardiger en menselijker wereld, dus wij verdienen niet aan reclame en verkopen jouw persoonlijke data niet. Daarom zullen wij nooit een ‘gratis’ platform worden waar jij het product bent en allerlei schimmige bedrijven de klant (de kopers van jouw data of reclame aan jou). Welke persoonlijke gegevens we verzamelen en waarom we die verzamelen

Aanmelden

Als jij je aanmeldt, dan verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, jouw IP-adres en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. De aanmeldprocedure loopt tijdelijk via Typeform, hetgeen een eigen privacybeleid heeft.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de website kunnen de afbeeldingen van de website downloaden en de locatiegegevens inzien.

Ingesloten inhoud van andere websites

Berichten op deze site kunnen ingesloten (embedded) inhoud bevatten (bijvoorbeeld video’s, afbeeldingen, berichten, etc.). Ingesloten inhoud van andere websites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere website heeft bezocht. Deze websites kunnen data over jou verzamelen, cookies gebruiken, tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die website.

Sociale Media en analytics

Wij willen weten hoe onze website gebruikt wordt en welke berichten op sociale media effectief zijn. Dus hebben wij, zoals gebruikelijk op internet, een serienummer van facebook en google. Op de meeste website die dit doen vertellen jou dit niet, maar wij willen hier duidelijk over zijn. Helaas zou jij dus door hen gevolgd kunnen worden. Dat mogen ze niet zonder jouw toestemming, maar dat betekent niet dat zij (of de overheid van de VS) van jouw data afblijven.

In ons MailChimp Formulier (inschrijven voor nieuwsbrief) zit impliet een serienummer van MailChimp, facebook en google. Als we een alternatief voor het serienummer van facebook en google hebben, dan verwijderen we waarschijnlijk MailChimp van onze website.

Sommige pagina's (zoals de inlogpagina en mijn.risicodelen) hebben wij bestempeld als privacygevoelig en bevatten dus geen serienummers en trackers. Deze pagina bevat alleen een tracker van Matomo.

Matomo

Wij onderzoeken privacyvriendelijke alternatieven (zoals Matomo als alternatief voor google Analytics). Kan jij ons helpen met het opstarten of gebruiken van gebruiks- en privacyvriendelijke alternatieven? Stuur dan een e-mail naar helpen@risicodelen.nl.

Wij hebben Matomo ingesteld dat jij niet gevolgd wordt als jij de 'volg mij niet'-functie hebt ingeschakeld. Als die functie is uitgeschakeld, dan kan jij hier een cookie aanmaken om niet gevolgd te worden op onze site.

Java-script

Wij gebruiken Java-script voor onze website en ons platform. Wij begrijpen het als je Java-scripts hebt uitgeschakeld met bijvoorbeeld de Mozilla extensie NoScript. Van een deel van onze scripts staat hieronder wat ze doen en wat er gebeurt met jouw functionaliteit als je ze uitschakelt.
 1. risicodelen.nl
  Basis voor onze website. Alle onderstaande functionaliteitsverliezen zijn van toepassing en nog wat meer.
 2. cdn.matomo.cloud
  Deze gebruiken wij voor onze privacyvriendelijke Analytics, zodat wij weten hoe wij onze website kunnen verbeteren. Geen verlies van functionaliteit bij uitschakelen.
 3. googletagmanager.com
  Deze gebruiken wij voor onze (helaas privacy-onvriendelijke) Analytics, zodat wij weten hoe wij onze website kunnen verbeteren. Wij horen graag verhalen van ondernemers die gestopt zijn met google analytics, zodat wij kunnen bepalen of wij hier mee blijven werken. Geen verlies van functionaliteit bij uitschakelen.
 4. facebook.net
  Deze gebruiken wij voor onze (helaas privacy-onvriendelijke) koppeling met sociale media, zodat wij weten hoe wij onze website en sociale mediaberichten kunnen verbeteren. Wij horen graag verhalen van ondernemers die gestopt zijn met facebook, zodat wij kunnen bepalen of wij hier mee blijven werken. Geen verlies van functionaliteit bij uitschakelen.
 5. bootstrapcdn.com
  Onze stylesheet. Website wordt minder mooi bij uitschakelen.
 6. jquery.com
  Optionele toevoeging bij onze stylesheet. Website wordt minder mooi bij uitschakelen.
 7. cloudflare.com
  Optionele toevoeging bij onze stylesheet. Website wordt minder mooi bij uitschakelen.
 8. gstatic.com
  Deze google dienst is onderdeel van mijn.risicodelen.nl, maar is niet goed voor jouw privacy. Sommige onderdelen van het platform kunnen langzamer worden (en andere juist sneller) bij uitschakelen. Wij horen graag verhalen van ondernemers die gestopt zijn met gstatic, zodat wij kunnen bepalen of wij hier mee blijven werken.

Jouw groepsleden

Jouw groepsleden (inclusief groepsbeheerder) kunnen inzicht krijgen in (een deel van) jouw gegevens, waaronder jouw tegoed, eventuele achterstanden met inleggen, eventuele achterstanden met schenkingen en jouw bewijsstukken bij schade. Dit is een integraal onderdeel van onze dienstverlening, dus hier geef jij (impliciet of expliciet) toestemming voor door onze dienst te gebruiken. Indien jij jouw groepsleden niet vertrouwt met deze gegevens, dan kun jij het beste deze groep verlaten (of zorgen dat degene die jij niet vertrouwt de groep verlaat).

Wettelijke grondslag voor verwerking persoonsgegevens

Wij verwerken jouw persoonsgegevens in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving op basis van verschillende grondslagen.
 1. Contractuele verplichtingen
  Om onze afspraken met jou na te kunnen komen en onze diensten goed en veilig aan te bieden, hebben wij persoonsgegevens van je nodig. Zo hebben wij contactgegevens nodig om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelen, en slaan wij correspondentie op om je betere service te verlenen.
 2. Toestemming
  In een aantal gevallen kun je ons, expliciet of impliciet, toestemming geven om persoonsgegevens te verwerken. Een voorbeeld van impliciete toestemming is dat jij afbeeldingen/content toevoegt aan jouw profiel. Een dergelijke toevoeging is namelijk een vorm van gegevensverwerking.
 3. Gerechtvaardigde belangen
  Wij kunnen ook bepaalde gegevens gebruiken wanneer wij hiervoor een geldig belang hebben, bijvoorbeeld bij het voorkomen en bestrijden van misbruik, fraude en criminaliteit, het analyseren van het gebruik van onze producten en diensten voor marketing doeleinden of het beveiligen van onze informatie en systemen. Wij kunnen jouw data gebruiken als wij genoodzaakt zijn aangifte te doen tegen jou, bijvoorbeeld bij fraude. Wij gaan uit van vertrouwen, maar bij beschaamd vertrouwen kunnen we het hard spelen. Niet omdat wij dat willen, maar om de belangen (op lange termijn) van onze andere leden te beschermen. Als wij door derden aansprakelijk gesteld worden door jouw handelen, dan kunnen wij jouw data gebruiken om bijvoorbeeld deze aansprakelijkheid bij jou neer te leggen. Anders betalen andere leden de prijs voor jouw handelen.

Welke rechten je hebt over je data

Voor gebruikers die geregistreerd zijn op onze website, bewaren we persoonlijke informatie in hun gebruikersprofiel. Website beheerders kunnen deze informatie bekijken en wijzigen.
Daarnaast verzamelen en bewaren wij geaggregeerde, geanonymiseerde of gepseudonymiseerde informatie die wij onbeperkt kunnen bewaren voor de veiligheid van onze site, verbetering van onze diensten of het voldoen aan wettelijke verplichtingen.
Wij behouden ons het recht voor om geaggregeerde data te verkopen, mits wij van mening zijn dat deze data niet herleidbaar is tot personen. Een voorbeeld hiervan zou zijn: "Oudere ondernemers gemiddeld langer ziek dan jongere ondernemers."

Wat als dit Privacyreglement wijzigt

We behouden het recht voor om dit Privacyreglement te wijzigen. In dat geval zullen we de nieuwe voorwaarden via onze website aan je bekend maken. Wat niet wijzigt is wij ons geld verdienen met abonnementen en giften en dat wij persoonlijke data van onze leden en donateurs niet verkopen.

Als jij (nog) geen lid bent, betekent voortzetting van jouw activiteiten op onze website altijd dat je onherroepelijk akkoord bent met de laatste versie van het Privacyreglement. Als jij lid bent en het niet eens bent met de wijziging, dan kan je opzeggen. Als je dat niet doet binnen 30 dagen na de eerste bekendmaking gaan we er van uit dat je akkoord bent met het nieuwe reglement.


"When there is no distraction, there is clarity.
" − Lorii Myers
Responsive image